Rolex taxatie voor de verzekering
Terug naar blog

Rolex taxatie voor de verzekering

Is een aankoopnota voldoende voor de verzekering?

Helaas zie ik nog vaak dat kostbaarheden zijn onderverzekerd, vooral bij horloges is dit een risico. Horloges en inboedelverzekeringen hebben namelijk een complexe relatie.

De prijzen van horloges zijn volatiel: vooral in de afgelopen decennia zagen we een waardestijging. Als voorbeeld de Rolex Submariner ref 116610LN van 2018, de verkoopprijs was destijds € 7.850,-, de huidige occasionele vervangingswaarde ligt bij € 13.000,-. De eigenaar van dit horloge heeft het nooit laten taxeren. Waarom? Om het feit dat hun verzekeringsmaatschappij nooit om een taxatie had gevraagd. Zij dachten dus dat zij deze niet hoefden te laten taxeren.

Gelukkig is er nooit sprake geweest van een claim maar als dat zo was geweest, zouden ze flink tekort zijn gekomen. Er is namelijk geen ‘hotline’ tussen een verzekeringsmaatschappij en Rolex of een officieel verkooppunt om een nieuw horloge te leveren. Daarmee blijft vervanging via de tweedehandsmarkt over. En hoewel afgelopen 1,5 jaar een correctie in de prijzen heeft plaatsgevonden is de huidige tweedehandswaarde nog steeds groter dan de limiet voor één artikel van de klant. Zij zouden dus duizenden euro’s uit eigen zak kwijt zijn aan de kosten van vervanging. En dat is als de verzekeringsmaatschappij ermee instemt. Al ruim 6 jaar zijn zowel de klant als de verzekeringsmaatschappij aan het verliezen. De cliënt heeft geen dekkende verzekering afgesloten en de verzekeringsmaatschappij heeft onvoldoende premie ontvangen.

Dit alles omdat beide partijen ervan uitgingen dat de ander wist wat ze dachten en nodig hadden. Ik begrijp dat verzekeringsmaatschappijen klanten onder dekking willen krijgen met zo min mogelijk hoepels waar ze doorheen moeten springen. Maar het is heel eenvoudig om te specificeren dat horloges van specifieke merken periodiek professioneel getaxeerd moeten worden, ongeacht de oorspronkelijke waarde. Het resultaat is dat klanten voldoende gedekt zijn en de premies accuraat zijn.

Gelukkig werd de eigenaar van dit horloge door een bestaande klant naar mij verwezen. Zij waren verrast door de feitelijke waarde en en hebben nu de juiste dekking.

Als het om uw horloges of sieraden gaat, vraag dan een professionele taxateur om te beoordelen wat u bezit. Zij kennen de markt en waardeontwikkeling en kunnen adviseren waar uw stukken binnen uw polisgrenzen vallen of dat een taxatie verstandig of nodig is. U kunt vervolgens uw verzekeringsmaatschappij informeren om uw polis zo nodig aan te passen en ervoor te zorgen dat u gedekt bent. U bent dan verzekerd van een goede dekking en voorkomt discussie in het geval u schade moet claimen. Uw verzekeringsmaatschappij ontvangt de premie die zij verdient en daarmee is dit voor alle partijen de beste oplossing.

Twijfelt u of uw horloge of dierbare sieraden voldoende gedekt worden door uw verzekering, maak dan een vrijblijvende afspraak voor een eerste indicatie. U kunt beter nu verrast worden door de waarde dan op het moment dat u daadwerkelijk uw verzekering moet aanspreken.

Stuur WhatsApp

Stuur ons een bericht.

+31 6 23 56 68 56

Bel ons

Bel ons voor een afspraak of vragen.

0314-745157

Stuur een e-mail

Mail ons uw vraag of opmerking.

info@taxatiebureaurothuis.nl

© 2024 Rothuis Taxatiebureau