taxatie

Taxaties

Rothuis taxatiebureau staat geregistreerd als erkend taxateur. Onze taxatierapporten zijn objectief, bindend en rechtsgeldig. We staan u ook bij met praktisch advies, wanneer daar behoefte aan is.

Objectief
Een taxatierapport moet per definitie objectief zijn, zowel in de omschrijving als de waarde beoordeling. Rothuis Taxatiebureau is een onafhankelijke partij en vanzelfsprekend objectief; een vereiste in dit vakgebied.

Transparant
Wij streven naar absolute transparantie. Dankzij transparante communicatie weet u altijd waar u aan toe bent. Ook met vragen omtrent taxaties en gerelateerde onderwerpen kunt u altijd bij ons terecht.

Professioneel
Bij Rothuis Taxatiebureau werken vakkundige experts met ervaring, kennis en de juiste certificeringen.

Maak uw afspraak

Taxaties voor verschillende doeleinden

Om tot een juiste waardebepaling te komen moet eerst het doel van de taxatie worden vastgesteld. Wilt u een sieraad, juweel of horloge laten verzekeren, dan hoort daar een andere waarde bij dan wanneer u een voorwerp wilt laten veilen, (onderhands) verkopen of verdelen onder de erfgenamen.

taxatie voor verzekering

taxatie voor erfenisverdeling

taxatie voor deskundigenbericht

taxatie van horloges

het taxatierapport

Taxatie voor verzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Verlies, beschadiging of diefstal van een sieraad of horloge is iets waarvan u hoopt dat het u nooit overkomt. Wat als het toch gebeurd?

Dan heeft u hopelijk een deskundig opgesteld taxatierapport – ook wel voortaxatie genoemd – met een actuele waardering van de nieuw- of vervangingswaarde. Want met een dergelijk rapport voldoet u aan artikel 7:960 BW. Helaas blijkt echter dat veel mensen onderverzekerd zijn en dat heeft vaak onaangename financiële gevolgen.

Voortaxatie en artikel 7:960 BW

Taxatie vooraf vrijwaart u van discussie achteraf. Een voortaxatie wilt zeggen dat de waarde van het verzekerde voorwerp vooraf is vastgesteld door een erkend taxateur en bij vergoeding het uitgangspunt is.

Een korte toelichting: in artikel 7:960 BW* staat het indemniteitsbeginsel, wat wilt zeggen dat een verzekerde niet beter mag worden van de schade. Wanneer een voorwerp niet verzekerd is, wordt de waarde bij verlies, schade of diefstal achteraf bepaald en deze kan – bijvoorbeeld door prijspijlwijzigingen – lager zijn dan de oorspronkelijke waarde. Dan bent u het voorwerp niet alleen kwijt, maar u bent er financieel ook op achteruit gegaan. Er is echter een manier om dit indemniteitsbeginsel ter zijde te laten schuiven: een voortaxatie, verricht door een deskundige.

In een voortaxatie wordt de waarde van het voorwerp vooraf vastgesteld door een deskundige, en biedt de verzekeraar en de verzekerde, duidelijkheid over de waarde, voordat de schade ontstaat. Uw voordeel is dat, ondanks een mogelijke waardevermindering van de zaak door tijd en gebruik, u toch het verzekerde bedrag vergoed krijgt en het indemniteitsbeginsel dus terzijde is gesteld.

Kies voor zekerheid

Onze deskundige, geregistreerde taxateurs leggen voor u, op basis van de juiste waarderingsgrondslag, uw sieraden, horloges en waardevolle eigendommen gedetailleerd vast in een taxatierapport. Met dit taxatierapport kunt u een verzekeringspolis voor optimale dekking afsluiten. Door de taxatie vooraf uit te laten voeren, voorkomt u moeizame discussie met uw verzekering en krijgt u bij verlies, beschadiging of diefstal het bedrag uitgekeerd waar u recht op heeft.

Belangrijk om te weten: een voortaxatie is slechts een aantal jaar houdbaar en daarom raden wij aan, elke drie jaar een hertaxatie uit te laten voeren. Op deze manier is de waarde actueel en voorkomt u onaangename verrassingen.

Maak vrijblijvende afspraak

*Artikel 7:960 BW is sinds 2006 geldig en de complexere opvolger van artikel 275 Wvk. In artikel 275 Wvk stond dat een, door een onafhankelijke en deskundige derde, vastgestelde waarde leidend was en onbeperkt geldig.

Uw horloge of sieraden verzekeren met een kostbaarhedenverzekering?

Rothuis Taxatiebureau werkt op het gebied van kostbaarhedenverzekeringen samen met diverse partijen. Wij raden deze partijen aan, omdat het betrouwbare en gerenommeerde verzekeringskantoren zijn. Ze bieden goed advies, uitstekende dekking en een compleet verzekeringsaanbod.

Paardekooper Private Insurance

Paardekooper Private Insurance is een gerenommeerde kantoor, dat zich focust op vermogende particulieren, ondernemers en families en richt zich hierbij op alle onderdelen van de verzekeringsportefeuille. Een specialisme van Paardekooper Private Insurance is de kunst- en kostbaarhedenverzekering, waaronder de verzekering van sieraden en horloges valt. Wilt u uw bij Rothuis Taxatiebureau getaxeerde sieraden of horloges goed, betrouwbaar en volleidg verzekeren tegen schade en diefstal? Bekijk dan de uitgebreide mogelijkheden op Paardekooper Private Insurance.

Siebelink Assurantiën Kostbaarhedenverzekering

Siebelink Assurantiën is een verzekeringskantoor uit Doetinchem dat kiest voor de persoonlijke aanpak. U kunt hier terecht onder andere terecht voor de verzekering van sieraden en horloges. Belangrijke eigenschappen van de verzekeringen van Siebelink:

 • Wereldwijde allrisk dekking: Uw getaxeerde sieraden en horloges zijn over ter wereld volledig gedekt tegen diefstal, verlies en beschadiging.
 • Geen eigen risico: Siebelink hanteert geen eigen risico. Voor een vrijwillig gekozen eigen risico, wordt premiekorting verleend.
 • Overdekking bij waardestijging: De verzekering biedt overdekking bij waardestijging, zodat sieraden altijd goed verzekerd blijven.

Wilt u meer weten over de kostbaarhedenverzekering van Siebelink Assurantiën, zoals de premie en voorwaarden? Ga dan naar hun website Siebelink Assurantiën

Sieraden-taxatie-e1692018996621_2000x694_acf_croppedSieraden-taxatie-e1692018996621_2000x694_acf_cropped

Taxatie voor erfenisverdeling

Na het verlies van een dierbare of geliefde, kunnen spullen uit de nalatenschap mooie herinneringen zijn. Steun elkaar, koester de mooie herinneringen en zorg voor een eerlijke verdeling.

We hopen allemaal dat onze geliefden zolang mogelijk samen met ons van het leven kunnen genieten. Toch komt er een moment waarop we afscheid van hen moeten nemen. Deze moment zijn alles behalve gemakkelijk en zoeken we vaak steun bij elkaar. Het verdelen van de nalatenschap is ook emotioneel, maar zorgt wel dat herinneringen weer opleven en geeft ons iets om te koesteren.

Wanneer een nalatenschap meer dan alleen emotionele waarde heeft, blijkt uit onderzoek dat bij maar liefst één op de drie erfenisverdelingen, ruzie ontstaat. Een voorname oorzaak is onenigheid over de juiste verdeling van bijvoorbeeld sieraden, juwelen en antiek.

Een taxatierapport biedt houvast

Onze taxatierapporten worden opgesteld door erkend taxateurs en zijn daardoor bindend en rechtsgeldig. Ze geven inzicht in de waarde en helpen hierdoor tot een eerlijke verdeling te komen. Een taxatierapport kan zowel vooraf, zodat dit later geen zorg is voor de nabestaande, als naderhand, om onderlinge onenigheid te voorkomen, worden opgesteld.

Hulp bij erfenisverdeling

Er zijn verschillende situaties waarin het verdelen van een erfenis soms wat lastig is. Ook hier kan een taxatie voor erfenisverdeling en onze ervaring van pas komen.

Niet uw smaak, wel uw herinnering

Sieraden en juwelen uit een erfenis zijn soms al wat ouder en smaken verschillen natuurlijk. Wij kunnen u adviseren om, samen met de expertise van Juwelier De Tijd, oude sieraden in een nieuw jasje te steken. Bijvoorbeeld mét behoud van de originele gravure.

Besluit u om (een deel van) de erfenis te verkopen, dan kunnen wij hierin adviseren. Tijdens een vrijblijvend gesprek kunnen we de mogelijkheden toelichten.

Bekijk het werk van Juwelier De Tijd

Bureaublad-Taxatie-voor-hoog-segment-2_2000x694_acf_cropped_2000x694_acf_croppedBureaublad-Taxatie-voor-hoog-segment-2_2000x694_acf_cropped_2000x694_acf_cropped

Taxatie voor deskundigenbericht

Een deskundigenbericht wordt door de rechtbank aangevraagd wanneer een rechter de kennis mist die nodig is voor de beslissing van het geschil.

Dankzij onze expertise en ervaring zijn wij in staat een deskundigenbericht op te stellen en worden wij met enige regelmaat door de rechtbank gevraagd hen bij te staan met zo’n deskundigenbericht.

Deskundigenbericht aanvragen

De definitie van een deskundigenbericht is: “Het schriftelijke, ondertekende en gedateerde verslag van het onderzoek dat een deskundige in opdracht van de rechter verricht’.

Zo’n verslag is noodzakelijk voor de rechter om het geschil te kunnen beoordelen en daarover uitspraak te kunnen doen. Het verslag of rapport moet dan ook volledig, sluitend en onderbouwd zijn. Dit kan alleen wanneer de deskundige voldoende verstand van zaken heeft.

Mocht u vragen hebben omtrent een deskundigenbericht of op zoek zijn naar een geschikte partij, neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Horloge-taxatie-2000x694-1_2000x694_acf_croppedHorloge-taxatie-2000x694-1_2000x694_acf_cropped

Taxatie van horloges voor verzekering

Het correct taxeren van horloges voor verzekering vereist niet alleen ervaring op het gebied van taxeren, maar ook kennis op het gebied van horloges. Bij Rothuis Taxatiebureau hebben wij beide. Voor het taxeren van uw Rolex, Patek Philippe, Audemars Piguet en andere hoog segment horlogemerken bent u bij ons dan ook aan het juiste adres. Wij taxeren alle exclusieve horloges en zakhorloges; nieuw, vintage of antiek.

Ook verzorgen wij onderhoud, revisie en reparatie aan horloges, ongeacht of het een Rolex Daydate, GMT-Master of Audemars Piguet Royal Oak is. Bij ons bent u aan het juiste adres.

Mocht u vragen hebben omtrent de taxatie van horloge, of op zoek zijn naar een geschikte partij voor de verzekering van horloges, neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Verkopen_2000x694_acf_croppedVerkopen_2000x694_acf_cropped

Het taxatierapport

Duidelijk en overzichtelijk

Een taxatierapport van Rothuis Taxatiebureau bestaat altijd uit een aantal vaste elementen, waarin details uitvoerig worden beschreven. Dit waarborgt de bruikbaarheid en zorgt ervoor dat de inhoud niet mis te verstaan is. In een taxatierapport van Rothuis Taxatiebureau staat:

 • WIE DE EIGENAAR IS
  We vermelden wie de opdrachtgever is en aan wie de eigendommen toebehoren.
 • WORDT HET DOEL VAN DE TAXATIE BESCHREVEN
  Het doel, of oogmerk, van de taxatie bepaald de waardedefinitie. Wanneer u een zaak wilt laten verzekeren, is de waardedefinitie: soortgelijke waarde, nieuwwaarde of vervangingswaarde. Bij verkoop wordt de waardedefinitie particuliere verkoopwaarde of verkoopwaarde handel. Hier leest u meer over waardedefinities en hoe deze keuze tot stand komt?
 • STAAT BESCHREVEN OM WELKE BEZITTINGEN HET GAAT
  Het rapport beschrijft de sieraden, juwelen en/of horloges en hun waarde in uitvoerig en eenduidig detail, ondersteund door foto’s gemaakt door de taxateur.

Maak een afspraak

Keurtekens_2000x694_acf_croppedKeurtekens_2000x694_acf_cropped
Edelsteenrapport-taxeren_2000x694_acf_croppedEdelsteenrapport-taxeren_2000x694_acf_cropped
De-Tijd-5_737x837_acf_cropped
Een horloge of sieraad verkregen uit erfenis heeft vaak een grote emotionele waarde. Wij adviseren bijv. bij de verdeling onderling in de familie. Restaureren en transformeren van sieraden behoort tevens tot de mogelijkheden
Joël Rothuis

© 2024 Rothuis Taxatiebureau