sieraden-taxatie-erfenis-2
Terug naar blog

Sieraden uit erfenis: verdelen, vermaken of verkopen?

Sieraden, goud en zilver verkregen uit een erfenis hebben vaak een grote emotionele waarde. Daarom is het van belang om er – na het wegvallen van een van uw geliefden of uzelf – een goede bestemming voor te vinden. Er zijn verschillende mogelijkheden om met juwelen uit een erfenis om te springen. Taxatiebureau Rothuis zet drie verschillende mogelijkheden op een rij.

Een poos geleden kwam er een dame bij Taxatiebureau Rothuis in Doetinchem langs met in haar handtas de sieraden en gouden munten van haar overleden moeder. Ze had de sieraden een tijd geleden van haar geërfd, maar nu ze lagen te verstoffen in een laatje van haar secretaire besloot ze advies bij ons in te winnen. Er moest een betere bestemming zijn voor de juwelen. In dit geval gaven we haar drie mogelijke opties: het verdelen van de sieraden, het vermaken van een sieraad tot een eigentijds juweel en het verkopen van de sieraden.

Het taxeren en/of verdelen van sieraden uit een erfenis

Stel: u wilt uw sieraden na overlijden verdelen onder de nabestaanden. Hoe wordt er dan een eerlijke verdeling gemaakt? Of misschien wilt u uw eigen sieraden bij leven al weggeven aan uw naasten – hoe zorgt u er dan voor dat iedereen krijgt waar hij of zij recht op heeft? Taxatiebureau Rothuis geeft uitsluitsel.

In de eerste plaats is het van belang de juiste waarde te bepalen. Wij kunnen dit voor u doen dmv een officieel taxatierapport of mondelinge taxatie. Één van onze gediplomeerde taxateurs zal elk sieraad in een officieel taxatierapport omschrijven. Gelet wordt daarbij onder meer op het materiaal, fatsoen, ouderdom, staat, het gewicht en de grootte van het sieraad. Zo krijgt u een onafhankelijk waardeoordeel over uw sieraad. Het taxeren van uw kostbaarheden is niet alleen van belang wanneer u deze wilt gaan verdelen onder uw naasten. Het is altijd van belang een goed taxatierapport te hebben van uw kettingen, ringen en andere juwelen. Waarom? Vaak blijkt op het moment van schade, verlies op diefstal dat u niet goed op de hoogte bent van de sieraden die u in uw bezit heeft, en daardoor onvoldoende verzekerd bent. Dat heeft dan weer tot gevolg dat u van de verzekering minder uitbetaald krijgt dan waar u eigenlijk recht op heeft.

Tevens is een mondelinge taxatie mogelijk. Wij zullen met u de sieraden stuk voor stuk beoordelen en bespreken wat de waarde is in bijv. het economische verkeer of de verzekeringswaarde. Kom dus gerust langs bij Taxatiebureau Rothuis in Doetinchem met uw sieraden die getaxeerd moeten worden.

 

Een oud sieraad vermaken tot een nieuw eigentijds juweel

Een andere manier om de uit een nalatenschap verkregen sieraden nieuw leven in te blazen, is door ze te vermaken tot een nieuw sieraad. Om een voorbeeld te geven: de dame uit bovenstaand voorbeeld had onder meer de trouwringen van haar ouders geërfd. Ze besloot deze samen te voegen tot één nieuwe ring. Onze meeste-goudsmid tekende ter plekke een aantal ontwerpen waaruit zij kon kiezen, nadat haar oog was gevallen op een tijdloos ontwerp met briljant werd deze door ons vermaakt en opgeleverd binnen 10 werkdagen. Mevrouw draagt nu een prachtige nieuwe ring die is gemaakt van de trouwringen van haar ouders.

Maar niet alleen oude ringen kunnen wij vermaken tot een prachtig nieuw eigentijds sieraad, ook andere juwelen die nu niet gedragen worden transformeren wij tot een modern ontwerp.

Tijdens de taxatie zullen er wellicht ook sieraden aan bod komen die wel gedragen zullen gaan worden maar alleen even gecontroleerd en gereinigd moeten worden. Voor het behouden van de natuurlijke glans van oude juwelen en diamanten moeten ze regelmatig gereinigd worden. Deze juwelen kunnen dof worden door zeep-, stof-, huidvet- of cosmeticaresten. Tijdens de taxatie zullen deze sieraden in ons goudsmid-atelier professioneel gereinigd en gecontroleerd worden. U kunt uw juwelen het best tenminste één keer per jaar door ons laten nakijken. We controleren het juweel dan op losse zettingen en eventuele tekenen van slijtage, en maken het meteen professioneel schoon.

 

Het verkopen van sieraden uit een erfenis

Natuurlijk kunt u de sieraden uit een erfenis ook verkopen. Bij Taxatiebureau Rothuis kunt u uw sieraden heel eenvoudig omzetten in contant geld of er iets anders voor terugkopen. Wij kopen alles op: oorbellen, armbanden, broches, gouden ringen, kettingen en hangers – noem maar op. Ook sloopgoud en beleggingsmunten zoals het gouden tientje, Maple Leaf, Kurgerrand, Wiener Philharmoniker, Panda en Brittania zijn bij ons van harte welkom. Het oud goud smelten wij in ons atelier om en maken er een nieuw sieraad van. De gouden en zilveren munten worden verkocht aan verzamelaars.

Hoe het werkt? Heel simpel. Wanneer u met uw te verkopen sieraden naar onze winkel in Doetinchem komt, maakt één van onze deskundige en gecertificeerde taxateurs (niet alleen voor sieraden, maar ook voor horloges en edelstenen) een gratis taxatie. Alle aspecten die van belang zijn om de verkoopwaarde van uw sieraad te bepalen – denk daarbij aan materiaal, gewicht en afmetingen – worden daarbij meegenomen. Dit is vaak binnen enkele minuten bekeken. U krijgt dan bij ons gegarandeerd de hoogste prijs die u voor uw sieraden kunt krijgen.

Heeft u aanvullende vragen of wilt u meer informatie hebben over het taxeren van sieraden uit een erfenis? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Of kom naar onze winkel aan de Doctor Hubernoodtstraat 34A in Doetinchem. De koffie staat altijd klaar.

Komt u met de auto? In de parkeervakken voor onze winkel (9, 10 of 11) kunt u gratis parkeren. Komt u met het openbaar vervoer? Wij halen u graag op vanaf het station.

Stuur WhatsApp

Stuur ons een bericht.

+31 6 23 56 68 56

Bel ons

Bel ons voor een afspraak of vragen.

0314-745157

Stuur een e-mail

Mail ons uw vraag of opmerking.

info@taxatiebureaurothuis.nl

© 2023 Rothuis Taxatiebureau