
Onderhoud sieraden
De regelmaat wanneer u uw juweel het beste kunt laten controleren is afhankelijk van het soort zetting en het gebruik van de drager (veel dragen?, grof werk?).
Met name z.g.n. chaton-zettingen hebben een regelmatige controle nodig, dit zijn zettingen waarbij de steen met 4 of meer pootjes vastgezet is. Deze pootjes zijn onderhevig aan slijtage door het dragen. Normaal zal dit zettingtype jaren zonder problemen meegaan. Echter de reden dat ook u zelf een regelmatige controle moet doen, is dat door b.v. het stoten van de zetting (u hoeft hier niets van te merken) één of meer pootjes kunnen verbuigen of zelfs afbreken.
Controleer dus regelmatig zelf of alle pootjes nog goed om/over de steen zitten. Slijtage van de zettingen is moeilijker te constateren, laat dit aan de vakman over. Een goede regel is om dit ca. 1x per jaar te laten doen (deze controle doen wij kosteloos voor u). In een vroeg stadium kan een pootje vaak nog ‘opgedikt’ worden, in een later stadium zullen pootjes vervagen moeten worden.
Onderhoud juwelen & parels
Juwelen met diamant vergen onderhoud door de vet-aantrekkende eigenschap van diamant Let op! Roosdiamanten nooit zelf reinigen in een vloeistof! Het folie waarop de roosdiamant gezet is kan namelijk gaan oxideren en donkerder worden! Alle diamanten in een open zetting kunt u zelf reinigen.
Dit doet u als volgt
Maak een sopje van lauw/warm water met afwasmiddel en een scheutje ammonia. Borstel nu de diamanten aan de onderkant schoon met een zachte tandenborstel (kijk gelijk of alle stenen nog goed vast zitten). Als u er niet goed bij kunt, kunt u met tikkende bewegingen de haren tussen de pootjes van de zetting tikken, zodat de haren er tussendoor vegen. Spoel het sieraad daarna af met warm schoon water. Laat het sieraad nu drogen (of blaas het snel droog met een haarföhn) en de diamanten zullen weer fonkelen als voorheen! Let op! Veel kleuredelstenen kunnen niet tegen afwasmiddel en/of ammonia.
Onderhoud parels
Opbergen
Parels zijn in vergelijking met edelstenen en edelmetalen vrij zacht (hardheid 3), maar wel vrij elastisch. Hierdoor zal een parel bij een val meestal niet breken, maar kan wel krassen door hardere materialen. Het is daarom dan ook aan te bevelen uw juwelen met parels gescheiden van uw andere sieraden te bewaren. Bij voorkeur in een etui of een sieradendoos.
Knopen parelcollier
Het knopen van parels heeft de volgende voordelen;
- Wanneer het parelsnoer breekt kan er maximaal één kraal op de grond vallen.
- Tevens zorgen de knoopjes tussen de parels ervoor dat de parels elkaar niet kunnen beschadigen.
Nat worden parelcollier
Parels ontstaan op de bodem van de zee of meer. En bestaan ook voor 5% uit water. Uitdroging van de parels moet worden voorkomen, daarom is het goed voor een parel af en toe nat te worden. Het resultaat van uitdroging is dof worden en/of barsten van de parelhuid.
Wanneer een geknoopt parelcollier nat wordt kan het vocht in de boorgaten niet weg, met als resultaat dat het zijde waarop de parels zijn geregen te lijden heeft.
Opnieuw knopen
Het is bij regelmatig dragen van uw parelcollier aan te bevelen dit minstens 1 keer per jaar opnieuw te laten knopen. In geval van overmatige transpiratie of veelvuldig nat worden van het snoer is het aan te raden dit frequenter te laten doen.
Parelglans
Parels zijn er in verschillende kwaliteiten, naar gelang de kwaliteit van de parel wordt de waarde bepaald. Een van deze waardebepalende factoren is de glans van het oppervlak van de parel. Deze glans, oftewel lustre, kan van nature hoog zijn of mat. Bij personen met een meer vettere huid zullen de parels wat meer glanzen.
Onderhoud zilver & kristal
Zwart worden zilver
In transpiratievocht zitten stoffen die uw sieraden laten oxideren. Dit kan versterkt worden door medicijngebruik. Maar ook in de lucht kunnen zwart makende stoffen voorkomen bijvoorbeeld zwavel. Wij kunnen uw zilveren sieraden en voorwerpen weer als nieuw laten glanzen.
Opbergen
U kunt uw sieraden en zilveren voorwerpen het beste gescheiden bewaren, dit .i.v.m. krassen. En om verkleuren tegen te gaan is luchtdicht opbergen verstandig.
Algemene tips voor het poetsen van zilver
- Zorg altijd dat het poetsmiddel goed uit de groefjes wordt geborsteld, als restjes poetsmiddel opdrogen ontstaat er een doffe witte waas. De beste manier deze resten te verwijderen is door middel van een zachte (tanden) borstel. Daarna met warm water goed afspoelen.
- Poets vlakke oppervlakten (b.v. dienbladen) in één richting of met gelijkmatige ronde bewegingen poetsen. Het poetsmiddel laat namelijk altijd minuscule krasjes achterlaten, deze zijn op deze wijze echter het minst zichtbaar.
- Als u het bestek even snel wilt opfrissen, is de gemakkelijkste manier ‘zilverdip’, een chemische reinigingsvloeistof die de oxiden op het zilver oplost.
De zilverdip zit in cilindervormige pot met daarin een rooster waarin u het bestek kunt doen: even dompelen en klaar!
Een langduriger en vaak ook mooier resultaat krijgt u met een poetsmiddel: er zijn middelen die u met watten aanbrengt en middelen die met spons en water gebruikt kunnen worden.
Onderhoud Kristal
Wanneer u een karaf hebt uitgespoeld blijft er altijd wat vocht achter in de karaf, als u vervolgens direct de stop op de karaf doet, zal het altijd nog aanwezige restvocht niet kunnen verdampen en er kan dan een witte waas ontstaan (kalk).
Om de karaf weer te laten glanzen kunt u de karaf met wat zeezout, stukjes aardappel en witte wijnazijn vullen. Laat het mengsel ten minste 24 uur in de karaf staan, daarna goed uitspoelen en goed laten drogen. Drogen uiteraard weer zonder stop!
Verwijderen aanslag
Soms kan het kristal ook aangetast zijn, dit lijkt dan aanslag, maar is in feite een oppervlaktebeschadiging. Uiteraard is dit helaas niet te herstellen.