roze-diamant
Terug naar blog

Investeer in een gekleurde diamant

Elke maand bericht Taxatiebureau Rothuis uit Doetinchem over nieuws uit de wereld van de gemmologie. Deze maand aandacht voor de gekleurde diamant, door investeerders gezien als het goud van de moderne tijd.

Waar welgestelde mensen vroeger hun geld investeerden in edelmetaal, kiezen ze tegenwoordig steeds vaker voor de aanschaf van een fraai gekleurde diamant.

En dat is niet zo vreemd. De prijzen voor dit soort edelstenen rijzen de pan uit. Om u een voorbeeld te geven: een roze diamant (Fancy Vivid Pink volgens het Gemological Institute of America) is in de afgelopen tien jaar met bijna zes keer zo duur geworden. In 2002 bedroeg de gemiddelde prijs van een roze diamant nog ongeveer 13.000 dollar per karaat, tegenwoordig is dat ongeveer 78.000 dollar. Een absoluut hoogtepunt in deze was de verkoop van de roze diamant Pink Star, die in 2014 voor ruim 62 miljoen euro werd geveild. De 59,6 karaats diamant was dan ook uitzonderlijk helder en uitzonderlijk sterk gekleurd – maar het geeft de gekte weer die rond deze gekleurde edelstenen is ontstaan.

Veilige belegging

Dat de prijs van gekleurde diamanten, en in het bijzonder van de roze diamant, de afgelopen tien jaar zo vaak over de kop is gegaan, heeft met verschillende factoren te maken. Ten eerste: roze diamanten zijn, samen met rode diamanten, zeer zeldzaam. Alleen in de Argyle-mijn in Australië worden diamanten met deze specifieke kleur gevonden. Daarnaast worden er in het algemeen steeds minder diamanten gevonden. En doordat er steeds minder diamanten worden gevonden, zijn steeds minder diamantmijnen open. In de nabije toekomst zouden er wereldwijd slechts dertig mijnen operationeel blijven – veel te weinig om aan de toenemende vraag te voldoen. Daarnaast wordt de kans op het vinden van een nieuwe, exploiteerbare diamantmijn door kenners (waaronder van diamantbedrijf De Beers, dat vrijwel een wereldmonopolie op diamant bezit) op minder dan één procent geschat.

Het feit dat de zogenaamde fancy colors steeds meer gewild zijn, stuwt de prijs steeds verder omhoog. Waar dergelijke edelstenen vroeger alleen waren weggelegd voor royalty, zijn waardevolle diamanten tegenwoordig voor steeds meer mensen binnen handbereik. Rijke bankiers kopen de gekleurde diamanten als tastbare belegging. Met name magnaten uit China investeren – soms hun hele kapitaal – in gekleurde diamanten. En dat doen ze niet voor niets: gekleurde diamanten worden, samen met goud, als een van de veiligste beleggingsvormen gezien.

Roze diamant geveild bij Sotheby’s

Een zeldzame roze diamant die wordt beschouwd als een van de meest zeldzame en prestigieuze ter wereld is verkocht voor een record bedrag van 46.160.000 dollar.

De 24,78 karaat gekleurde roze diamant is door Sotheby’s gewaardeerd tussen de 27.000.000-38.000.000 dollar. Het record van 24 miljoen dollar voor een grijs-blauwe diamant in december 2008 werd weggevaagd door de veiling van deze roze diamantring.

40,5 miljoen franc is de opbrengst geworden. Deze wereldrecord prijs verdiende een applaus volgens de veilingmeester toen hij de veilinghamer afsloeg. Incl. veilingkosten en commissie kostte de ring 46 miljoen franc. De fameuze diamantair Laurence Graff heeft de steen gekocht voor zijn privé collectie volgens het veilinghuis.

Stuur WhatsApp

Stuur ons een bericht.

+31 6 23 56 68 56

Bel ons

Bel ons voor een afspraak of vragen.

0314-745157

Stuur een e-mail

Mail ons uw vraag of opmerking.

info@taxatiebureaurothuis.nl

© 2023 Rothuis Taxatiebureau