header-test-nieuwsitem
Terug naar blog

Imitaties en vervalsingen

Helaas komen we nog steeds imitaties en vervalsingen van sieraden, juwelen en voorwerpen tegen. Het zou voor u een vervelende constatering zijn wanneer iets niet blijkt te zijn wat u had verwacht. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, daarom laten we hieronder een aantal voorbeelden van imitaties en vervalsingen zien en benoemen we een aantal zaken waarop u kunt letten.

Imitaties en vervalsingen: historie in het kort

Het namaken of vervalsen van kostbare objecten gebeurt al eeuwenlang en is daarmee dus niets nieuws. Al in de tijd van de Oude Egyptenaren werden imitatie edelstenen gemaakt van glas en werd Egyptisch blauw, een pigment, gemaakt om lapis lazuli na te bootsen.

Recenter, na 1885, werden originele en hoogwaardige Russische zilverobjecten voorzien van een valse Fabergé-stempel. Dus hoewel het wel echte antieke voorwerpen waren, werden ze niet vervaardigd door Fabergé en dus minder waardevol. Een ander bekend voorbeeld hiervan, zijn de Fauxbergé-eieren; imitaties van de prachtige, unieke en bijzonder kostbare Fabergé-eieren.

Een bekend voorbeeld van eigen bodem zijn de vervalste tabaksdozen. Aan het einde van de 19e eeuw werden in Nederland echte tabaksdozen gemaakt, die in stijl overeenkwamen met antieke tabaksdozen. Om de imitatie zo realistisch mogelijk te maken, werden deze dozen voorzien van een keurstempel die leek op de antieke stempel. Ook de verplichte officiële stempel werd trouwens geplaatst, maar op een minder goed zichtbare plek. Zo leken de tabaksdozen authentiek en echt antiek, mochten verkocht worden, maar waren dus keiharde imitaties. Inmiddels zijn ook de vervalsingen antiek geworden en ook daar zijn weer verzamelaars voor, maar in eerste instantie ging het hier toch echt om vervalsingen.

Moderne vervalsingstechnieken

Met nieuwe inzichten, verbeterde techniek en meer beschikbare informatie wordt het steeds eenvoudiger om moeilijk te onderscheiden imitaties, replica’s of vervalsingen te maken. Hierdoor wordt het voor het ongetrainde oog soms bijna onmogelijk om het verschil te zien.

Hoe herkent u een nep-Rolex?

Horloges van het merk Rolex zijn immens populair en hebben in sommige gevallen een flink prijskaartje. Door deze combinatie is er een lucratieve schaduwmarkt ontstaan, waar criminelen en vervalsers dankbaar gebruik van maken.

Globalisering, een open markt en nieuwe technieken zorgen er namelijk voor dat productie van namaak-onderdelen steeds eenvoudiger wordt, omdat complexe technieken ineens voor iedereen beschikbaar zijn. Een nep-horloge is dus relatief eenvoudig gemaakt. Enerzijds betekent dit dat nep-Rolexen worden verkocht als echte Rolex-horloges. Anderzijds zijn er ook mensen die heel bewust kiezen voor de aanschaf van een nep-Rolex, simpelweg omdat de horloges erg populair zijn en door de lage prijs van de namaak horloges ineens bereikbaar.

Echte vs. imitatie Rolex

Afbeelding: https://www.thewatchstandard.com/

In eerste oogopslag lijken bovenstaande horloges identiek. Pas als u goed gaat kijken, ziet u verschillen. Bijvoorbeeld het Rolex-logo midden op het horloge, het lettertype op de lunette en de kwaliteit van het polijsten en de afwerking. Duurdere namaak horloges zijn vaak nog lastiger van echt te onderscheiden, omdat “watermerken” nagenoeg perfect worden nagemaakt. Deze horloges worden voorzien van gelaserde serienummers in de 6-uurs zijde van de rehaut, het Rolex-kroontje wordt in het glas gelaserd en zelf doosjes en papieren worden nagemaakt en vervalst.

Voor experts zijn deze en andere eigenschappen gelukkig snel te zien. Door ervaring en vergelijkingsmateriaal, vallen afwijkingen op en kan snel worden vastgesteld of het om een originele of imitatie Rolex gaat.

Hoe voorkomt u dat u een nep-Rolex koopt?

Vertrouw de verkoper! Heeft u een goed gevoel bij de verkopende partij? Koop en verkoop van horloges kunt u het beste doen via gecertificeerde dealers of certified pre-owned juweliers. Wees altijd voorzichtig met koop van particulieren.

Controleer de garantiekaart, het serienummer en controleer ook eenvoudig op te zoeken zaken, zoals de combinatie horloge en horlogeband, kleur en uitvoering. Online vindt u enorme hoeveelheden aan informatie die u kunnen helpen bij het controleren van de authenticiteit. 

Klik hier om een afspraak in te plannen

Hoe herkent u nep goud?

Imitatie goud en goudbaren, zeker imitatie goud, komen we helaas met regelmaat tegen. Het herkennen van nep goud is soms lastig, omdat regels in het buitenland anders zijn dat in Nederland. In Nederland moeten goud(baren), gouden munten, sieraden en juwelen gekeurd worden door het Nederlands Waarborg Instituut. Hier worden ze voorzien van een herkenbaar keurstempel.

In andere landen worden andere keurmerken gebruikt. Het feit dat er een keurmerk instaat, wil overigens niet zeggen dat het goud, sieraad of juweel ook daadwerkelijk echt is. Imitatie producten krijgen soms neppe keurmerken.

Een andere manier van vervalsing of imitatie is vergulden. Dan worden baren, munten, sieraden of juwelen van ander materiaal voorzien van een laagje goud, waardoor het lijkt alsof het materiaal massief is. Om een goudbaar realistisch te vervalsen, worden deze uitgeboord. Hierdoor ontstaat een gouden omhulsel dat wordt gevuld met andere materiaal van een vergelijkbaar gewicht.

Lees meer over edelmetaal keurtekens en stempels

Imitatie goudbaren
De afgelopen 50 jaar zijn edelmetalen zoals goud, zilver, palladium en platina met een flinke opmars bezig. Hierdoor is er ook een toename in vervalsingen op de markt. Imitatie goud
en zilver munten en baren worden vaak onderhands verkocht of via platforms als Marktplaats, Ebay en andere veilingsites.
Deze valse goudbaren en munten worden vaak eenvoudig online verkregen en vinden
vaak hun weg via China naar Europa.
Meest gebruikt in de vervalsing van goudbaren en munten is wolfraamcarbide ook wel tungsten
genoemd. Qua dichtheid komen goud en wolfraam zeer dicht bij elkaar.

Vervalsingen die bestaan;
– Een nieuwe baar gieten uit wolfraam met dikke goudlaag
– Een bestaande goudbaar uitboren en vullen. Optisch lijkt dit nagenoeg hetzelfde net als het gewicht. Zelfs met een state of the art XRF scanner (x-ray fluorescence) valt het niet altijd te herkennen omdat de test oppervlakkig is (scantca 10 μm of 0,001cm).

Ook zilverbaar vervalsingen
Zilverbaren worden ook vervalst. Het proces lijkt heel veel op die van goudbaren echter worden deze gevuld met een loodlegering om de massa dichtheid vergelijkbaar te krijgen.
De meeste valse munten en bullion in de omloop worden van een verzilverde koper
/nikkel legering gemaakt die ook wel Cupronickel genoemd wordt. Deze legering wordt ook veelvuldig gebruikt voor de kleinere rechthoekige zilver baartjes (1-10 Oz)

Imitatie gouden munten
Er zijn allerlei soorten imitatie gouden munten in omloop net als bij de goudbaren.
De meest voorkomende imitatie in Nederland is het gouden tientje van 1897 (Wilhelmina hangend haar). Het verschil tussen een imitatie en een replica of naslag is dat bij een imitatie het doel is te misleiden. Terwijl replica’s soms wel degelijk van goud zijn, zijn vervalsingen dit meestal niet. Hierdoor is een vals gouden tientje veel minder waard dan een echt gouden tientje.

Hoe herkent u echt goud?

Het meest eenvoudige is om even bij ons langs te komen. Binnen enkele minuten testen we in uw bijzijn uw sieraden en juwelen. Goudbaren en gouden munten hebben vastgestelde waarden, zoals gewicht en afmetingen. Afwijkingen van deze vastgestelde waarden betekent vaak dat er iets niet in orde is. Mochten wij bij de check iets dergelijks constateren, dan controleren we in uw bijzijn met andere methoden de echtheid van de baar of munt.

Dit is de snelste en meest zekere manier om uitsluitsel te krijgen, zonder dat u risico loopt uw eigendom te beschadigen met huis-tuin-en-keuken trucjes.

Klik hier om een afspraak in te plannen

 

Echte of synthetische edelstenen

Ook edelstenen worden nagemaakt. Hier moeten we een belangrijk onderscheid benoemen, want synthetische edelstenen zijn kunstmatig gemaakt en hebben ongeveer dezelfde chemische en natuurkundige eigenschappen als de natuurlijke steen. Imitatie stenen zijn nagemaakt van ander materiaal, meestal glas of kunsthars. Hier moeten we een opvallende kanttekening maken, want zolang een nabootsing eerlijk wordt benoemd, kan niemand hier iets van zeggen. Wordt dit echter niet benoemd, dan is er sprake van imitatie of vervalsing.

Is uw sieraad echt?

Wellicht heeft u sieraden geërfd en bent u benieuwd naar de kwaliteit en echtheid? Of wilt u de nalatenschap graag laten taxeren voor de erfenisverdeling? Klik op de knop hieronder om een afspraak in onze zaak of bij u op locatie in te plannen.

Klik hier om een afspraak in te plannen                                             Hier leest u meer over sieraden taxatie

Stuur WhatsApp

Stuur ons een bericht.

+31 6 23 56 68 56

Bel ons

Bel ons voor een afspraak of vragen.

0314-745157

Stuur een e-mail

Mail ons uw vraag of opmerking.

info@taxatiebureaurothuis.nl

© 2023 Rothuis Taxatiebureau